TILBAKE TIL INFO

15.03.2010/sist oppdatert 10.02.2011

Tips til snøscooterførere

I mars 2010 ble heftet
”På tur med snøscooter – En guide til sikker kjøring” lansert.
Den er ennå aktuell!

Last ned brosjyren her

Brosjyren som er den første i sitt slag i Norge inneholder råd til både ferske og mer
erfarne scooterførere. Den er full av tips om kjøreteknikk, vedlikehold, overlevelse
i naturen og førstehjelp. Det er Statens vegvesen og Trygg Trafikk som står bak
brosjyren.


6000 eksemplarer ble i 2010 distribuert til kjøreskolene og scooterforhandlere som delte dem gratis ut til kundene. - Dette er et enkelt oppslagsverk som skal øke sikkerheten til snøscooterbrukere. Her er det mange gode råd til nybegynnere, men også mer erfarne førere vil finne nyttige tips, sier Ketil Nystrøm, Trygg Trafikks distriktsleder i Finnmark.

Gode råd og førstehjelp
Formatet på heftet er identisk med vognkortet, og tanken er at det kan ligge i samme plastlomme når folk reiser ut på tur.

- Her finnes råd om blant annet kjøring i skråninger, hvordan skifte variatorreim, hvordan finne overnattingsplass utendørs, og hvordan gi livreddende førstehjelp, forteller Nystrøm.

Det finnes få studier av ulykkesrisiko forbundet med snøscooterkjøring. Men en undersøkelse utført ved sykehuset i Hammerfest i årene 2002 til 2005 viste at risikoen er mellom 10 og 12 ganger så høy sammenlignet med bilkjøring.

Årsakene til ulykkene var hovedsakelig at føreren mistet kontroll over scooteren på grunn av høy fart og uoversiktlig terreng.
- Mange skader seg når været er fint og hastigheten høy, man kjører på steiner eller snøskavler og du kan både bli kastet av scooteren og få den over deg, sier Nystrøm.

Praktisk hjelp om uhellet er ute
Målet er at heftet skal bidra til å redusere risikoen ved scooterkjøring. - Det er få som bruker snøscooteren så mye at kjøringen blir automatisert. Folk kjører kortere strekninger og sjeldnere enn i bil. Da gjøres det feil også fra erfarne førere, sier trafikksikkerhetskoordinator Kristian Øvernes i Statens vegvesen.

Heftet skal være til praktisk hjelp selv om snøscooteren skulle svikte. - Hva gjør du hvis du får en stopp langt oppe på fjellet? Her finner du råd om hvordan scooteren kan repareres. Går ikke det, finnes det tips om hvordan en kan klare seg ute i naturen, sier Øvernes.

Brosjyren består av seks kapitler om scooterens konstruksjon og virkemåte, kjøreteknikk, bekledning, turtips, lover og regler og førstehjelp.

Testet uerfarne førere
Ideen til guiden fikk Nystrøm og Øvernes når de søkte informasjon om snøscooterkjøring. Det viste seg at det fantes fint lite til hjelp for vanlige brukere. Dermed bestemte de seg for å lage et eget hefte.

Med økonomisk støtte fra Vegdirektoratet, Snøscooterimportørenes Forening, Gjensidige og Trygg Trafikk satte de i gang. - Vi allierte oss med dyktige fagfolk og fikk gode
tilbakemeldinger fra dem. Samtidig holdt vi samlinger der både ekspertene og folk helt uten erfaring deltok. Vi testet ut kjøring og øvelser for å se hva nybegynnerne synes var vanskeligst, forteller Nystrøm.

Etter tre slike samlinger med snøscooterkjøring og villmarksliv hadde de over hundre sider med skriftlige tilbakemeldinger, og kunne begynne arbeidet med heftet.
- Vi har lært utrolig mye selv, og håper at kunnskapen er formidlet på en god måte, avslutter Nystrøm.
 

Tekst og foto fra: www.tryggtrafikk.no

Last ned brosjyren her

 

 

 

 

 

 

 

 

Støtt våre samarbeidspartnere fordi de støtter oss!
Vi treffes på Harstad Motorsport Senter
- Harstads aktivitetssenter for motorsportsinteresserte i ditt nærmiljø -

Sidene er optimalisert for 
Klikk her for å laste ned den nyeste versjonen. Webmaster administrerer nettstedet
for NMK Harstad. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © NMK Harstad. Redaktøren arbeider etter regler for god presseskikk
og er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det
linkes til. 
Les mer om vilkår, redaktøransvar og presseetikk.